Nærbillede af træstabel udendørs

Tørt brænde – alt om stabling, tørring og optænding i pejsen

Efterår og vinter betyder højsæson for brændefyring, og inden du går i gang, er det en god ide at vide, hvilken træsort der brænder bedst, hvordan du opbevarer brændet, og hvordan du nemmest tænder op i brændeovnen, pejsen eller pejseindsatsen.

Hvilket brænde er bedst at fyre med?

Brænde er ikke bare brænde. Nogle træsorter har en høj vægtfylde og afgiver mere varme end andre, når de brændes. Et stykke bøgetræ vil f.eks. give dig 50 % mere varme end et lige så stort brændestykke af gran. Brændets vægt fortæller altså meget om, hvor meget varme det giver, selvom brændets volumen er den samme. Det betyder også, at hvis vægten er den samme, vil varmeeffekten også være den samme, uanset hvilken træsort du vælger til pejsehyggen.

Nærbillede af træstamme i en grøn skov

Ifølge Norsk institutt for Bioøkonomi (NIBIO) er det kristtjørn, der vejer mest og brænder bedst, efterfulgt af taks, bøg, eg, ask og røn. I den anden ende af skalaen finder vi lind, pil, asp og gran. Du finder hele oversigten her. 

Hvilken træsort bruger vi mest til at fyre med?

Birk er en stor favorit i de skandinaviske lande Norge, Sverige og Finland. Udbredelsen af denne træsort er stor, og birk er også en tung træsort, der giver meget varme.

I Storbritannien og USA er eg mest brugt til brændefyring, mens tyskerne mest bruger bøg. Det kommer selvfølgelig helt an på, hvilken adgang man har til forskellige træsorter i det enkelte land.

Har pejsen eller brændeovnen noget med brændeforbruget at gøre?

Det enkle og klare svar er JA!

Sort oval Scan 68 brændeovn i et hvidt rum med en designerstol i lyst læder og et groft pallebord med hjul

Hvis du har en gammel, ikke-rentbrændende brændeovn eller pejs, er det kun 50 % af træet, der bliver udnyttet til varme. Vores pejse, pejseindsatse og brændeovne er rentbrændende og har en moderne forbrændingsteknologi, der giver en virkningsgrad på over 80 % ved korrekt fyring. Eller sagt på en anden måde; med den får du maksimal varme ud af hvert stykke brænde, du lægger i ovnen.

Hvor en traditionel, ikke-rentbrændende brændeovn kun udnytter 50 % af træet til varme, udnyttes op til 80 % i en rentbrændende brændeovn

Energismart er et projekt under Naturvernforbundet

Hvordan opbevarer og tørrer du brændet?

Råt træ bør helst opbevares udendørs under tag eller med toppen dækket af en tarp eller presenning, så det er beskyttet mod regn og nedbør. Råt træ indeholder meget vand, som skal fordampe, før det kan bruges som brændsel. Placer gerne brændeskuret mod syd, så brændet får mest muligt sol og varme og tørrer godt.

Du bør stable brændet på en palle eller lignende, så det ikke kommer i kontakt med jorden. Det er meget vigtigt, at træet får luft nok til at tørre, også under brændeskuret, så det ikke blive udsat for skimmelsvamp eller råd. Der skal være lidt luft mellem brændestykkerne. Brændeeksperter siger, at afstanden mellem stykkerne skal være stor nok til, at en mus kan komme ind mellem dem.

Opbevaring af råt træ indendørs er ikke en god idé, da det indbyder til både skimmelsvamp og skadedyr, og bidrager til et dårligere indeklima.

Økse læner sig op ad en huggeklods ved et åbent brændeskur

Der er ikke så noget pjat med en brændestabel. Den taber ikke værdi. Den ruster ikke. Den beder ikke om skilsmisse. Den står bare der og gør én ting – venter på vinteren

Lars Mytting, norsk forfatter af bogen "Hel ved"

Hvornår er træet tørt nok til at brænde i brændeovnen?

Når træet har et fugtindhold på under 20 %, er det tørt nok til at blive brændt i brændeovnen ifølge norsk standard for brænde. Så kan du også trygt opbevare det indendørs i et luftigt brændestativ. Hvis fugtindholdet er højere, kan det have en række negative konsekvenser; forbrændingen og varmeeffekten bliver meget dårligere, og risikoen for tilsodning af glasset øges markant.

En blond kvinde sidder ved siden af ​​en hvid rund Scan 83-2 brændeovn og skubber døren til

Sådan tjekker du, om træet er tørt:

Der er flere nemme metoder til at tjekke, om træet er tørt nok til at fyre med. Her er tre:

Kan du høre, at det synger i træet?

Dette er den nemmeste metode, du kan bruge, og den kræver heller ingen hjælpemidler. Hold i endene og slå to brændestykker mod hinanden. Tørt brænde har en tydelig klang, mens fugtigt brænde har en dump og kort lyd.

Sæbetesten:

Smør lidt opvaskemiddel og vand på den ene ende af brændestykket og blæs luft i fra den modsatte ende af stykket. Hvis der dannes luftbobler i sæben, er brændet tørt. Træet har fibre, der nærmest fungerer som "luftkanaler", og når træet tørrer, fordamper vandet ud gennem endestykket.

Fugtmåler:

Den mere tekniske metode er at bruge en fugtmåler. Disse kan ofte købes i byggemarkeder.

Brændestabel udendørs
Kvinde smider pap i en genbrugsspand

Hvad må man IKKE fyre med?

Det er altid vigtigt at være påpasselig med, hvad du lægger i brændeovnen. I manualen er det også beskrevet, hvad du skal fyre med.

Brug ikke pejsen som skraldespand til pap, papir, gavepapir, byggematerialer osv. Det forurener meget og beskadiger pejsen eller brændeovnen, da temperaturen kan blive for høj. Det kan lægge sig som en brandfarlig belægning i røret og forårsage skorstensbrand.

Brænd heller aldrig malet eller trykimprægneret træ eller klorholdigt plast (PVC) af. Det udsender meget giftige gasser. Brug ikke drivtømmer som brændsel. Det indeholder salt, som bliver til klor, når det brændes. Drivtømmeret renses ved at lade træet stå udenfor i vind og vejr i mindst et par år.

Flydende væsker som tændvæske, benzin, bioolie eller petroleum bør heller ikke komme ind i pejsen. Disse er meget brandfarlige og er heller ikke gode for miljøet.

Hvad er almindelig trælængde?

Den sædvanlige længde fra brændeproducenter er i dag 30 cm, mens nogle brændeovne kræver brændestokke på maksimalt 20 cm. Både på vores produktsider og i manualen for hvert enkelt produkt finder du den maksimalt anbefalede trælængde, vi anbefaler, at du bruger længder, der ligger lidt under det anførte for at få god trækkraft.

Ifølge norsk standard skal terningdiameteren være mellem 8 og 15 cm. Og vi anbefaler, at optændingstræet er omkring 2-4 cm tykt.


Fyringstip - sådan tænder du nemt op i brændeovnen

Brænde, som opbevares udendørs eller i kolde rum, bør tages ind ca. 1 døgn, før det skal bruges, så det opnår stuetemperatur. Kløv derefter optændingsbrændet til ca. 4 cm i diameter. Dette vil forenkle optændingsfasen og give hurtigere træk i skorstenen. 

Før du tænder op, bør du åbne alle spjæld; nogle ovne har kun ét, mens andre kan have to.

Nærbillede inde i en pejs af, hvordan du stabler bålet

Den nemmeste optændingsmetode er:

Vi kalder den Top-down-metoden:

  • Læg to store brændestykker i bunden af brændkammeret
  • Stabl optændingsbrænde i to eller tre lag, eller op til hullene til sekundærluften.
  • Læg 2-3 optændingsbriketter eller lignende lige under det øverste lag optændingsbrænde
  • Afslut med et halvstort brændestykke øverst
  • Tænd optændingsbriketterne

Under normale trækforhold kan du nu lukke lågen, så passer ilden sig selv.

Dobbelt så meget varme med en rentbrændende brændeovn

I vores udvalg af moderne pejse, pejseindsatse og brændeovne finder du med garanti en, der passer til dine behov, og som vil give dig varme og hygge med brændefyring i mange år fremover. Kontakt din nærmeste forhandler, som hjælper dig med at nå din pejsedrøm.