Blond kvinde i hvid kjole stående i et grønt felt

Træfyring i brændeovn eller pejs er bæredygtig opvarmning

De allerfleste af os ønsker at foretage bæredygtige og miljøvenlige valg for fremtiden og vores efterkommere. Så er det ekstra tilfredsstillende at sætte sig ned foran brændeovnen eller pejsen, vel vidende at træ er en vedvarende og lokal ressource, og en rentbrændende, træbaseret brændeovn fra Scan er bæredygtig opvarmning.

Fyring i brændeovn er en vigtig kulturarv

Den gode følelse, som flammerne giver os, har fulgt os gennem generationer. Det fortæller, hvilken ressource bålet var for vores forfædre, mange hundredtusinder af år tilbage i tiden. Indendørs varme fra træfyring er en kulturarv, som aldrig er gået af mode, selv om opvarmningsmetoderne har ændret sig, og vi har suppleret med flere varmekilder, nye byggeskikke og krav om stadig bedre isoleret byggeri.

Vedkubber med flammer

Svævestøv - hvor meget forurener brændefyring?

Svævestøv er små partikler fra forbrændingsprocessen, som bæres gennem luften og kan indåndes i lungerne. Dette og anden luftforurening er et stort sundhedsproblem i byer i mange europæiske lande, rapporterer Det Europæiske Sundhedskontor., og brændeovne og pejse har i denne sammenhæng været under pres i mange år, fordi de gamle, ikke-rentbrændende brændeovne slipper en stor mængde sundhedsfarligt svævestøv ud.

Fordi udskiftningshastigheden af disse gamle brændeovne er langsom, og tætheden af svævestøv på kolde vinterdage er høj i enkelte byer, er der stadig flere organisationer, som kræver forbud mod at fyre med træ i ikke-rentbrændende ovne.

En stor udfordring er, at der ikke er gennemført internationale undersøgelser, som viser, hvor lidt udslip pejse og brændeovne med rentbrændende teknologi giver, og at der ikke stilles udslipskrav til de ovne, der sælges. I mangel på denne viden er det i stedet træfyring generelt – ikke ovntypen – der bliver udpeget som problemet.

vakker luftregulering på en peis med klebersteinskledning

Træfyring i kamin har brug for oxygentilførsel

Når træ brænder, afgives der gasser, og ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) findes halvdelen af energien (varmen) i træet i disse gasser. Men en stor del af træfyringen sker med en for lille oxygentilførsel, noget som giver en ufuldstændig forbrænding og høje udslip af partikler. 

Princippet bag Clean burn Technology handler derfor om, hvordan træet forbrænder. Derfor kan partikeludslippet fra træfyring reduceres kraftigt ved at udskifte gamle forurenende ovne med nye rentbrændende udgaver.  

Moderne rentbrændende ovne og pejse

Siden norsk lovgiving innførte påbud om at alle vedovner, peiser og peisinnsatser som selges skal være rentbrennende, nettopp for å redusere luftforurensingen, har Scan stoves vært opptatt av å produsere klimavennlige ovner, peisovner og peisinnsatser gjennom vår «Clean burn Technology». Vi har gjort store investeringer i forskning og utvikling, og har utviklet en forbrenningsteknologi som ligger langt under kravet om maks 5 gram partikler per kilo brent ved, som Norske myndigheter stiller til en rentbrennende ovn. Enkelte modeller fra Scan stoves kan vise til et partikkelutslipp helt ned mot 1 gram – som selv helse- og miljømyndighetene trykker til sitt bryst.

Gennem indførelsen af ​​krav med det formål at reducere luftforurening fremskyndede udviklingen af ​​rentbrændende brændeovne, pejse og indsatser. Scan Stoves har været dedikeret til at fremstille klimavenlige ovne, brændeovne og pejseindsatser gennem vores innovative "Clean Burn Technology". Betydelige investeringer i forskning og udvikling har fået os til at udvikle en forbrændingsteknologi, der markant overgår det maksimale krav på 5 gram partikler pr. kilo brændt træ, hvilket sikrer renere emissioner. Visse modeller fra Scan stoves kan vise et partikeludslip tæt på 1 gram - som selv sundheds- og miljømyndighederne trykker til deres bryst.

Klimafokus er en vigtig del af vores sociale mission om at bidrage til en bæredygtig verden. Derfor er vi dybt engagerede i at fortælle om vigtigheden af ​​rentbrændende ovne og pejse over hele verden.

Brennende peis i stue med stol og store vinduer

Bæredygtig opvarmning med moderne pejs

Fyring i brændeovn regnes for at være klimaneutral, da det brændte træ afgiver den samme mængde CO2 (drivhusgassen karbondioxid), som træet ville have afgivet ved forrådnelse i naturen. På denne måde bliver CO2, der frigives under træforbrænding, optaget af træerne og indgår i naturens egen cyklus. Derfor regnes biobrændslet som en vigtig ressource for at kunne leve op til forpligtelserne i Kyoto-aftalen, skriver Varmeprodusentenes Forening.  

Fyr i pejsen med god samvittighed!

Ved at erstatte 5000 kWh strøm fra et kulkraftværk med træ/bio, reduceres udslippet af CO2 med 5 tons. Dette svarer til CO2-udslip fra 2 års bilkørsel

Norsk varme

Det betyder, at en rentbrændende Scan kamin og rigtig fyring ikke påvirker dit miljøaftryk negativt! Det gør det ekstra rart at krybe op i den gode stol foran brændeovnen eller pejsen med en god bog og bare nyde tiden, der står stille, og lyden af de knitrende flammer.