Du har sikkert forstået, at du kan reducere partikeludslippet fra træfyring ved at skifte fra en gammel brændeovn til en rentbrændende brændeovn, pejs eller pejseindsats.
Men vidste du, at du kan reducere partikeludslippet yderligere ved blot at stable bålet på en bestemt måde?
Rigtig optænding af brændeovnen
Tænder du rigtigt op i pejsen, kan du reducere partikeludslippet med 50-80 %.Det giver mindre sod og aske, sikrer bedre lufttilførsel og betyder, at det første brænde, du lægger i, holder længere. Fyring fra toppen betyder, at man stabler træstykker ganske tæt, og så tænder et lille bål øverst på brændestablen, så ilden breder sig nedad. Ovnen får så hurtigere sin driftstemperatur, og gasserne forbrændes bedre. Rigtig træfyring kan også forhindre skorstensbrand og tilløb til brand. Skorstensbrande skyldes ofte dårlig træfyring.
Korrekt opbygning af bålet - tænd fra toppen
Her får du nogle enkle trin til rigtig optænding i ovnen.
Start med at lægge to store brændestykker i bunden af brændkammeret.
Læg så et lag optændingstræ oven på brændestykkerne, gerne i flere lag, og læg dem med lidt luft mellem pindene.
Oven på laget med optændingstræ lægger du 2-3 optændingsbriketter. (Bruger du avispapir, skal du vide, at det skaber unødvendig meget aske og bidrager til mere sod, som er skadeligt for miljøet).
Sidste trin er nemt: Tænd op, og sæt døren lidt på klem, mens bålet får godt fat.
Først når brændeovnen er varm efter ca. 15 minutter, kan du regulere ventilerne ned.
Det er bedre at lægge nyt ind oftere, i en mindre mængde (et passende stort træstykke).
Hvis du vil læse, hvordan du bygger bålet rigtigt i netop din Scan brændeovn eller pejs, finder du et separat kapitel om dette i brugervejledningen til produktet.
Sådan sikrer du godt træk og nok luft under tændingen
Åbn alle ventiler i ovnen. Stil gerne døren på klem de første minutter, til det brænder godt.
Det er vigtigt ikke at lukke spjældet/spjældene så meget, at flammerne dør ud. Træet skal altid brænde med synlige flammer.
Sørg for, at der kommer tilstrækkelig luft ind i huset, så ovnen får nok luft til forbrændingen.
Emhætte og ventilationsanlæg, som trækker luft ud af huset, reducerer trækket i skorstenen.
Hvad kan man gøre forkert, når man tænder ild i pejsen?
Forkert træfyring, f.eks. langsom optænding og lav temperatur, vil medføre, at udslippet af svævestøv bliver mangedoblet.
Glem avispapir til optænding. Brug i stedet bark, småflis og tændbriketter
For meget eller for lidt brænde i brændeovnen eller pejsen under fyring - du kan finde den optimale mængde i produktets brugermanual.
Undgå “rundfyring”, dvs. kvælning af lufttilførslen for at få det til at brænde længe
Bål uden flammer fordobler udslippene af kulos og partikler.
Fugtigt træ; Hvis man bruger fugtigt træ (med mere end 20 % fugtighed), bliver sod- og partikeludslippene 10-30 gange højere end med tørt træ.
Der er endnu flere gode grunde til at fyre rigtigt – her er tre:
1. Det er en bæredygtig varmekilde
Det at opbygge bålet rigtigt, tænde fra toppen og have et godt træk giver også lavere udslip af klimagasser og sod og bidrager dermed til mindre lokal luftforurening. Træ er en vedvarende energikilde og dermed mere klimavenlig end fossil opvarmning.
2. Det forbedrer sikkerheden
Fyrer du rigtigt, får brændeovnen en mere skånsom behandling. Det betyder mindre vedligeholdelse, renere glas og nedsat risiko for sod- og skorstensbrand.
Træfyring varmer også ved strømafbrydelse og har også potentiale til at skåne elnettet i et større perspektiv og bidrage til landets energisikkerhed.
3. Du sparer penge
Fyrer du rigtigt, udnyttes træet bedre, og du opnår op til dobbelt så megen varme. På denne måde sparer du penge.
Hvorfor bør du vælge en rentbrændende ovn fra Scan?
Hvis alle gamle brændeovne udskiftes med nye, rentbrændende, og bruges efter brugsanvisningen, vil bidraget til den samlede udledning af partikler falde kraftigt. Det at vælge en ny brændeovn fra Scan er et sikkert valg, uanset om du vil udskifte en gammel brændeovn eller pejs eller installere en helt ny brændeovn. Ved at vælge en rentbrændende ovn er du med til at reducere udslippet af svævestøv med op til 80 %, og desuden får du 40 % mere effektivitet ud af hvert brændestykke.
Med en brændeovn med ren forbrænding kan du hygge dig foran flammen, velvidende at du varmer dig foran en fornyelig varmekilde.