Blond kvinde med lukkede øjne hvilende på sofaen

Varme som giver hvilepuls og afspænding

Har du behov for en dag med sænkede skuldre og hvilepuls? Bare slappe af, være til stede og nyde tiden, der står stille? Så kan vi anbefale, at du tænder op i pejsen eller brændeovnen, nyder synet af flammerne, varmen mod huden og lyden af ild. Forskning viser nemlig, at bålet giver både velvære og ro i sjælen og giver dig det bedste udgangspunkt for afslapning og for hverdagsmeditation.

Flammer har en afslappende virkning på mennesker

Christopher D. Lynn, doktor i antropologi ved Universitetet i Alabama, har testet en teori om, at ild har en afslappende virkning på mennesker. 226 personer deltog i forsøget, som gik ud på at måle blodtrykket og stressniveauet baseret på oplevelser af at sidde omkring et bål. Konklusionen i forskningsrapporten lader ingen tvivl tilbage: At være i nærheden af ild giver lavere puls, stabilt blodtryk, afspænding og mindre stress. Fund i undersøgelsen viser også, at den afslappende effekt påvirker nervesystemet, så du sover bedre. 

At det er sundhedsfremmende at sætte sig roligt ned foran brændeovnen eller pejsen en mørk efterårsdag eller kold vinterdag, er vel ikke overraskende for nogen, som har denne mulighed. Men nu er det altså bevist én gang for alle!

Nedsæt stress med denne øvelse

Forskningsrapporten konkluderer også, at flammerne havde en forstærkende effekt på deltagernes evne til koncentration og fordybelse. Og hvad er vel bedre end at sidde foran en knitrende ovn og bare være sig selv og finde roen? Vi kan anbefale dig en enkel øvelse baseret på tre trin:

Blond kvinde sidder foran en hvid brændeovn Scan 83-2 med en kop kaffe i hænderne

  1. Læg en hånd på maven, og indånd roligt gennem næsen og så dybt, du kan. Mærk, at hånden på din mave løftes op. Tæl til 4, mens du indånder.
  2. Hold vejret, mens du tæller til 7.
  3. Udånd gennem munden, mens du tæller til 8.

Gentag dette 4 gange, og mærk, hvordan krop og sind går i dvaletilstand, og eventuelt stress løber ud. Denne såkaldte 4-7-8-teknik er udviklet af den amerikanske læge Andrew Weil og er inspireret af både yoga og meditation (kilde: NHI). Hvis brystkassen bevæger sig mere end maven, udånder du sandsynligvis ikke godt nok. Men fortvivl ikke – øvelse gør mester!

Oplev flammerne med flere sanser

Forskningsresultaterne viser også, at virkningen af ilden øges, når bålet opleves med flere sanser, som er helt i tråd med Scans filosofi og produktfokus siden etableringen i 1978.

Integreret i et designmøbel som passer i de fleste hjem, nyder du varmen fra en perfekt flamme. Store glasflader i pejsene og brændeovnene giver maksimalt indsyn – skræddersyet til høj livskvalitet. I vores eget laboratorium arbejder vi konstant med at gøre forbrændingen mere effektiv og indfri de strengeste krav for godkendelser, som giver maksimal udnyttelse af hvert brændestykke.

Med fokus på bæredygtighed

Foruden nydelsen får du med en ovn fra Scan et ildsted baseret på bæredygtighed og cirkulær økonomi. Det vil sige, at produkterne er konstrueret til at holde så længe som muligt, at kunne repareres, og til slut kan materialerne genbruges og på ny bruges som råmaterialer. På denne måde udnytter vi de samme ressourcer flere gange, og mindst muligt går tabt.

 

Tænd op i din Scan-ovn med god samvittighed

Når vi også medtager, at en rentbrændende Scan-ovn og korrekt fyring ikke påvirker dit karbonaftryk negativt, er det ekstra rart at krybe op i den gode stol foran brændeovnen eller pejsen med en god bog sammen med familien eller alene med dig selv. Træ er en vedvarende ressource og regnes som karbonneutral i følge organisationer som ENOVA, der arbejder for Norges omstilling til lavudslipsamfund, og Norsk Varme, brancheforeningen for ovne, pejse og skorstene i Norge.

En brændeovn eller pejs fra Scan er med andre ord et godt valg både for dig selv og for dine efterkommere. Det er i sig selv en tanke, som varmer!

 

Se alle vores rentbrændende pejse, ovne og pejseindsatser her